Nu de Sun-Mate Kopen

ECN presenteert energietrein om groene stroom mee op te slaan

Door / dinsdag, 19 mei 2015 / Geplaatst inLatest posts, Tech, Zonne energie
energieopslagtrein400x225

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een opmerkelijk plan gepresenteerd om overtollige groene stroom op te slaan voor later gebruik.
Een zweeftrein die maar liefst tweeduizend kilometer per uur gaat, moet maar liefst 10 procent van de dagelijkse energiebehoefte in Nederland opslaan via kinetische energie.

Steeds meer windmolens en zonnepanelen produceren groene stroom in Nederland. Met het vooralsnog kleine aandeel groene energie in Nederland levert dit nog geen problemen op, maar hernieuwbare energiebronnen zijn inherent variabel. De pieken en dalen in vraag en aanbod van groene stroom sluiten niet op elkaar aan.

De energietrein kan dit probleem oplossen, denkt uitvinder Wouter Engels. “Wanneer we naar een groter percentage hernieuwbare energie uit wind of zon toe gaan, dan wordt opslag belangrijk”, vertelt bedenker Wouter Engels van ECN. “Op deze manier kun je echt kolen- en gascentrales uit gaan zetten, want die heb je dan niet meer nodig.”

Maglev-trein

In het plan van Engels wordt een trein in een cirkel met een straal van 2,5 kilometer onder de grond geplaatst. De maglev-trein van pure massa wordt in een vacuüm tunnel in beweging gezet met de overtollige groene stroom. De snelheid van de trein kan oplopen tot tweeduizend kilometer. Wanneer er een tekort is aan elektriciteit, kan de kinetische energie van de maglev-trein worden opgevangen en aan het net geleverd worden. De trein kan acht uur lang 2,5 gigawatt elektriciteit opslaan of 48 uur lang 400 megawatt.

1 miljard euro

Kosten zouden oplopen tot 1 miljard euro, maar volgens ECN wordt dit bedrag terugverdiend doordat er minder geïnvesteerd hoeft te worden in een nieuw elektriciteitsnet. “Zelfs als je de enorme investering voor de bouw meerekent, is de Energy Train een stuk goedkoper dan bestaande technieken om elektriciteit op te slaan”, aldus Engels. Het ECN heeft het plan besproken met een aantal “gerenommeerde bedrijven” die in het project geen technische of economische belemmeringen zagen. Het instituut wil het plan nu verder ontwikkelen met een consortium van andere onderzoeksinstituten, universiteiten en bedrijven.

Bron: www.nu.nl

Datum 13 mei 2015

Wees het zonnetje, deelShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

'
TOP